Warmtepomp

Om het gasverbuik voor het verwarmen van uw woning te verminderen kan een warmtepomp geinstaleerd worden.

Inventum spaarpomp

Veel huiseigenaren denken aan de toekomst die in Nederland steeds meer gasloos lijkt te worden. Nieuwbouwhuizen anno 2020 worden al standaard opgeleverd zonder gasaansluiting, daarmee is een warmtepomp dan vaak de enige oplossing om een woning te verwarmen.

Een warmtepomp werkt omgekeerd aan een koelkast: In plaats van een ruimte koelen met als resultaat daarvan aan de achterkant van het apparaat warmte afgeven, is het bij een warmtepomp precies andersom. Door het samenpersen en condenseren van een medium ontstaat warmte, die warmte wordt in de woning afgegeven.

Technisch bestaat een warmtepomp uit een circuit waarin een koudemiddel wordt rondgepompt. Het koudemiddel wordt in de verdamper bij een lage druk aan de kook gebracht en verdampt daar. Deze damp wordt naar een ander deel van het circuit gepompt en onder druk gebracht, waardoor de temperatuur van het koudemiddel hoger komt te liggen. De damp wordt daarna in de condensor afgekoeld door het relatief koude cv-water, waardoor het koudemiddel condenseert, hierdoor warmt het cv-water op.

Toepassing

Warmtepomp als hoofdverwarming bij bestaande woningen

Om een warmtepomp als hoofdverwarming in een bestaande woning toe te kunnen passen moet er buiten (op dak, aan de gevel of op de grond) een 'buitenunit' kunnen worden geplaatst.

Zo'n unit bestaat uit leidingwerk, een grote 'radiator' (de verdamper) en een ventilator die zorgt voor een geforceerde luchtstroom. Van- en naar deze buitenunit moeten er twee geisoleerde leidingen naar de wonig lopen naar de plaats waar binnen een condensor staat.

De condensor is een unit waar de 'verpompte' warmte overgedragen wordt aan het CV-water. Aangezien er in een bestaande woning niet altijd ruimte is om deze units en de leidingen te kunnen plaatsen is deze oplossing niet altijd mogelijk. Om aan álle warmtevraag te kunnen voldoen is het ook nodig dat de woning goed geisoleerd is en dat er in de woning laag temperatuur verwarming aanwezig is (bijvoorbeeld vloerverwarming).

Warmtepomp als hoofdverwarming bij nieuwe woningen

Bij een nieuw te bouwen woning is het toepassen van een warmtepomp eenvoudiger, de te bouwen woning zal conform het bouwbesluit goed geisoleerd worden. Daarbij kunnen de noodzakelijke leidingen en installaties al voorbereid worden en kan de woning worden voorzien van vloerverwarming. Hiermee is het mogelijk een woning volledig electrisch te verwarmen. Voor tapwater (douche of bad) is het dan wel nodig een grote boiler in het systeem op te nemen. Dit omdat de warmtepomp het benodigde hoge piekvermogen van de warmwatervoorziening niet direct kan leveren.

Warmtepomp als bijverwarming om energie te besparen

Een hybride ventilatiewarmtepomp vervangt de standaard MV box (ventilatie unit) zoals aanwezig in alle nieuwere, geisoleerde huizen. De hybride spaarpomp levert de basislast voor het verwarmen van een huis. Is er in huis meer vermogen nodig, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is, dan springt de cv-ketel even bij. Een hybride spaarpomp is compact en kan eenvoudig worden geïnstalleerd. In de gemiddelde, goed geisoleerde woning bespaart hij 30% – 40% op het gasverbruik.